Ieder mens moet op enig moment de keuze maken tussen streven naar inzicht of streven naar macht (Lama Govinda)

Informatie

Rijnlandse Politie

Over de essentie van het politiewerk: De Ontmoeting met de Burger

Leden: 24
Meest recente activiteit: 7 Feb 2014

Jaco van Hoorn

Discussieforum

Collectief leren 2 antwoorden 

Begonnen door Steven de groot. Laatste reactie van Koen Krikke 10 Dec 2010.

Waarop zou je nooit bezuinigen?

Begonnen door Udo van der Groen 18 Aug 2009.

Wat voor type leiderschap hoort bij de politie? 5 antwoorden 

Begonnen door Marion Hoeffgen. Laatste reactie van Gerard van Reekum 15 Jul 2009.

Prikbord

Reactie van Henk Hogeweg op 28 Juni 2009 op 22.07
Zie ook de video Bedrijfsbezoek Politie Groningen
Reactie van Henk Hogeweg op 28 Juni 2009 op 22.08
Op deze groep kunt u de antwoorden invoeren op de vragen van Erik Zuidam en Ger Blokzijl over de essentie van het politiewerk volgens de Politie Groningen
Reactie van Koen Krikke op 23 Juli 2009 op 11.51
Een kijk-tip: op 22-7 in Nova een boeiende discussie tussen Agnes Kant en Leon Kuijs die degeinteresseerden niet mogen missen!

Uit de enquete blijkt dat agenten betekenis zoeken in hun eigen werkomgeving: "Het liefst een kleinschalige politiepost". Hoe verder het daarvan afstaat, hoe problematischer het wordt:
- Tweederde van de agenten vindt dat de korpsleiding geen idee heeft wat er speelt op de werkvloer.
- 91% zegt dat ook politici weten niet wat de problemen in de praktijk zijn.
- De bureaucratie, zoals nieuwe computersystemen, zorgt ervoor dat bijna 40% van de agenten twijfelt of ze nog wel lang bij de politie willen blijven werken. Met name het nieuwe computersysteem Basisvoorziening Handhaving wordt genoemd: slechts 6% vindt dit gebruiksvriendelijk en dat het goed werkt.

Aan het woord komen:
Frank Giltay, vanuit de OR, benoemt het probleem: Er is een papieren werkelijkheid en een werkelijkheid op straat. Daar zit een grote kloof tussen.
Je doet je best in wijk, in de haarvaten, maar je wordt gedwarsboomd door de bureacratie van regels en systemen. De korpsleiding stuurt vooral op prestatieindicatoren (bonnen, aanleveren van verdachten bij ministerie), en verliezen daarmee de werkelijkheid uit het oog. Het sturen op bonnen en het aanleveren van verdachten bij ministerie leidt tot het wegtrekken van politiemensen uit de wijken. En dat is niet OK.

Agnes Kant geeft duidelijk aan dat voorkomen weer prioriteit moet krijgen. Het quotum bonnenschrijven leidt af. En het is in de beleving van agenten ook niet effectief! De agent kan niet meer doen wat hij wil doen, en dat is: Contact maken, op straat zijn, met de problemen aan de slag gaan. Ze erkent dat de politiek ook iets moet doen. Bijvoorbeeld het bonnenquotum hoeft van de politiek niet meer, maar de korpsen gaan ermee door. En ze benoemt andere schrijnende zaken:
- Een proces verbaal voor een dronken bestuurder vraagt 18 formulieren…..
- Als een aantal 18-jarige raddraaiers zijn opgepakt, leidt dat tot 5 verhuisdozen verslagen. Dat is alleen al 2 dagen kopierwerk! (Over het maken, lezen en interpreteren ervan hebben we het maar even niet…)

Leon Kuijs zegt te zijn geschrokken van extreme uitslag, maar de spanning begrijpt hij: Er komt een computersysteem, ze moeten van 55.000 man de routines afnemen en nieuwe aanleren; capaciteitsmgt is nodig, o.a. tgv de CAO-afspraken; en 2000 man stuur je nu eenmaal niet aan door op de werkvloer te lopen (alsof de aansturing door de kopschef alleen wordt gedaan!). Hij zegt dat hij de problemen van de werkvloer kent, want "daar komt hij uit voort". Volgens hem hebben "de prestatiecontracten geen kwaad gedaan". En is met de veelpleger-aanpak het probleem van de draaideur-criminelen opgelost. Maar het overtuigt niet.
En is er niet meer over te zeggen over de werkelijke problemen van de systemen en de sturing? Over hoe 'de functie management' wordt uitgevoerd? Welke oplossingen ziet hij?

Mijn suggestie: Begin met het erkennen dat 'ze' niet weten wat er speelt. Besef dat je er dan ook niet vanuit kan gaan dat de oplossing die 'ze' bedacht hebben goed is. Maak dus een pas op de plaats mbt de verdere implementatie van hetgeen bedacht is. En ga aan de slag met de aanknopinspunten. Die verschillen ongetwijfeld tussen de korpsen en zelfs tussen de teams. Maar juist omdat de agenten aangeven in hun eigen werkomgeving bezig te willen zijn, past het prima oom daarmee aan de slag te gaan!

PS: Zie ook de SP site:

Wordt vervolgd….

Opmerking

Je moet lid zijn van Rijnlandse Politie om reacties te kunnen toevoegen!

 

Leden (24)

 
 
 

© 2019   Gemaakt door Jaap Peters.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden